De examens komen er binnenkort weer aan. Eerst is het de beurt aan de middelbare scholen, daarna nemen de hogeschool- en universiteitsstudenten de fakkel over. Maar ook volwassenen ontspringen de dans niet: werk, gezin en hobby’s of studies combineren, kan behoorlijk veel spanning met zich meebrengen. Vaak nemen we onder stress een ander ritme aan. We voelen ons gejaagd, hebben het gevoel niet genoeg te doen. We werken of studeren lange dagen en besparen op zelfzorg om toch maar aan de hoge standaard te kunnen voldoen. Voedzame maaltijden verdwijnen van het menu om plaats te maken voor snelle snacks, kant en klaar of afhaalmaaltijden.
Ons lichaam heeft net op zo’n momenten extra nood aan zorg en gevarieerde voeding. Wat kun je zelf doen?

Pauzeer. Efficiëntie bereik je niet door 10 uur onafgebroken aan je bureau te zitten of te werken. Pas de Pomodore-techniek toe (zet een kookwekker of een andere wekker op 25 minuten terwijl je werkt aan een taak. Gaat de wekker af, spring dan recht en doe een dansje, strek je lijf, wandel 5 minuutjes rond. Elke 2 uur neem je een lange pauze van 15-20 minuten. Dan kunnen je even de benen strekken of een voedzame snack eten.
Adem. Door stress gaat onze ademhaling sneller en ademen we vooral hoog in de borst. Maar wist je dat je je ademhaling ook kan gebruiken om terug rustiger te worden? Adem een paar tellen rustig in en uit langs je buik (om te weten of je dit goed doet, kun je je hand op je buik leggen, als die omhoog en omlaag gaat, adem je op een goede manier). Op momenten van stress kan ook ons spijsverteringsstelsel in de knoop liggen. Je kunt deze oefening dus tussendoor doen, maar ook voor een maaltijd om rustiger te kunnen eten. Ook luisteren naar muziek kan ons lichaam tot rust brengen.
Eet regelmatig en gevarieerd. Dat zijn 3 maaltijden per dag en 2 à 3 tussendoortjes. Zorg ervoor dat je nooit langer dan 4 uur niet gegeten hebt. Onze hersenen hebben energie nodig om aan het werk te kunnen blijven! Eet een variatie aan voedingsmiddelen: groenten, fruit, volle granen en graanproducten, peulvruchten, eieren, zuivel, vlees, vis of vervangproducten.
Heb je graag extra ondersteuning om beter voor jezelf te zorgen en te leren wat jij precies nodig hebt om jezelf mentaal en fysiek weer op te laden? Contacteer me voor een afspraak.